Skip to main content

Grow ahead with Huib Leusink

In de afgelopen 27 jaar hebben zijn velen talenten hun carrière gestart met de Formorrow Academy. De eerste twee jaar van hun carrière werden zij begeleid door een coach en kregen zij workshops en trainingen. Wij weten wat voor impact onze Academy heeft, maar wat ons helemaal trots maakt, zijn de stappen die zij na hun tijd bij ons zetten. Daarom checken we in bij hen om te ontdekken wat er in al die jaren na hun Academy is gebeurd, wat ze nu doen en hoe ze terugblikken op hun tijd bij Formorrow.

Huib Leusink is één van die toptalenten. Vandaag staan we stil bij al het moois wat hij heeft bereikt, zijn ervaring met Formorrow én zijn ultieme tips voor starters!

formorrow - 12 september 2024 - 6 min

Huib,

Wat is de invloed en het effect van de Formorrow Academy op jouw carrière geweest?

De invloed van Formorrow was vooral: “Wees jezelf.” Hierdoor durfde ik meer mezelf te laten zien, en dit hielp me om met de juiste mensen te verbinden en samen geweldige projecten te realiseren.

Reality check: is jouw carrière gelopen zoals je dacht dat hij ging lopen?

Ik heb altijd de wens gehad om me vooral bezig te houden met het automatiseren van tests. Toen ik 10 jaar geleden bij InTraffic begon te werken, was dit eigenlijk niet aan de orde. Dit wilde ik heel graag samen met anderen veranderen. Uiteindelijk is dat ook gelukt, want nu hanteren we het motto: “Automatiseren, tenzij…”. Iets waar ik trots op ben!

Nu ligt mijn focus vooral op AI. Hoe zal AI mijn werkzaamheden veranderen, en hoe kan ik AI op een slimme manier inzetten?

Hoe kom je erachter welke functie(s) en organisatie(s) er bij je passen?

Ik wist al vroeg dat ik niet in een te grote organisatie wilde werken, puur omdat ik tijdens mijn afstudeerstage bij een grote organisatie al het gevoel had dat ik een nummertje was. Ik heb dit toen aangegeven bij Formorrow, en ben vervolgens aan de slag gegaan bij InTraffic, een klein bedrijf. Dit was meteen een goede match, want ik voelde me er gelijk thuis!

Naast dat ik het fijn vond dat iedereen elkaar kende, kon mijn ideale functie ook gecreëerd worden. Ik wist namelijk dat ik als testautomatiseerder aan de slag wilde gaan, maar die functie bestond nog niet bij InTraffic. Uiteindelijk heb ik dit samen met mijn resourcemanager weten te realiseren, en daar ben ik tot op de dag van vandaag erg blij mee.

Hoe ik erachter ben gekomen dat ik testautomatiseerder wilde worden? Tijdens mijn afstudeerstage heb ik wat uitgeprobeerd, en daardoor wist ik vrij snel dat ik echt als testautomatiseerder aan de slag wilde gaan.

Kan je een aantal mijlpalen in jouw carrière aan de hand van een timeline aanwijzen?

Ik wil vooral één mijlpaal benadrukken, aangezien dit mijn grootste mijlpaal is. Begin 2020 heb ik meegeholpen aan het ETIS (ERTMS Trein Informatie Systeem) project. Samen met het ETIS-team en InTraffic hebben we ETIS ontwikkeld en gewonnen. ETIS is een product met een “Safety Integrity Level 1” (SIL). Dit betekent dat het een goed gedocumenteerd en getest product moet zijn dat aan strenge eisen moet voldoen voordat een externe instantie aangeeft dat je aan die normen voldoet.

Meestal werken er meerdere testers aan een product dat aan een SIL-norm moet voldoen, omdat je elkaar voortdurend moet controleren. Echter, ik was de enige tester in het projectteam. Dit kwam doordat we een nieuwe testtool gingen gebruiken: Model Based Testen (MBT). Met MBT maak je een model van wat de software moet doen. Dit model genereert testgevallen, voert ze uit en controleert de resultaten.

Hierdoor konden duizenden testgevallen worden uitgevoerd en werd mijn leven als tester aanzienlijk eenvoudiger, omdat ik niet meer hoefde na te denken over welke testgevallen ik nog moest schrijven, maken en uitvoeren.

Waar ben je trots op en waarom? En als je de klok kon terugdraaien, wat had je anders gedaan?

Trots:

De ontwikkeling die ik zakelijk en persoonlijk heb doorgemaakt, en dat ik elke dag mijn steentje bijdraag aan veilig treinverkeer.

Terugdraaien:

Ik zou niets terugdraaien. Wat ik vooral heb geleerd, is dat fouten maken mag en zelfs moet. Want van fouten maken leer je het meeste. Zelfs na alles wat ik heb gedaan en waar ik ‘spijt’ van heb, maakt dit alles wel wie ik nu ben en waar ik voor sta.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van onze Academy?

Tijdens de Academy heb ik het meest gehad aan mijn persoonlijke coach. Tijdens mijn coaching had ik altijd de mogelijkheid om heerlijk te sparren, en daar heb ik echt veel aan gehad. Dus bij deze: Bé Slatius, bedankt dat je mij hebt geholpen om mijn carrière goed te starten!

Wat is jouw ultieme tip voor een starter?

Zoek vooral uit bij wat voor soort bedrijf je wilt gaan werken. Maak je wensen duidelijk: wat wil je wel en wat wil je niet? Maak vooral gebruik van je stages om hierachter te komen of ga in gesprek met je school. Soms kunnen zij je dan ook koppelen aan iemand die al werkzaam is, zodat je al je vragen kunt stellen.

Als je een beeld hebt van wat je leuk lijkt, zoekt Formorrow een bedrijf dat precies aansluit op jouw wensen. En stel dat je het nog niet precies weet, dan kunnen zij je hier ook echt bij helpen. Ik kan het je sterk aanraden, want ik ben na 10 jaar nog steeds in dienst bij het bedrijf waar ik destijds ook ben begonnen!

Wat is volgens jou het effect van een bevlogen medewerker? En wat levert het een organisatie op?

Mijn werk voelt voor mij meer als een hobby dan als werk. Mijn tip aan anderen is daarom ook: vind werk dat ook zo aanvoelt. Door je enthousiasme krijg je veel meer voor elkaar binnen een organisatie, waardoor je voor de organisatie van veel grotere waarde bent dan iemand die het puur als “werk” ziet.

Estafettevraag: Wie wil je de volgende keer aan het woord laten in deze rubriek?

Ik ben heel benieuwd hoe het met Matthijs Venselaar is!

Wil jij ook zo’n sterke carrièrebasis als Fitra? Schrijf je dan in voor een Discovery Day! We horen graag alles over je studie, wensen en plannen. En we vertellen je precies wat je kunt verwachten van je ontdekkingsreis bij Formorrow.

Naam recruiter
Recruiter