Skip to main content

Een goede optie voor na je PhD: het science & business fellowship bij Janssen

Vraag je jezelf weleens af wat je moet doen na je PhD? Blijf je in de academische wereld of ga je toch liever de businesskant op? Geen zorgen, je bent niet de enige met dit soort vragen. Deze blog helpt je een beetje op weg wat betreft het werken in de industrie en dan specifiek als onderdeel van het Science & Business Fellowship bij Janssen Vaccines & Prevention B.V. .

formorrow - 16 november 2021 - 5 min

“Het Fellowship is een leuke uitdaging voor na je PhD.”

What’s in a name?

Zoals de naam al zegt is dit een combinatie van Science & Business. Het programma bestaat uit een tweejarig traject waarbij je op twee verschillende afdelingen binnen Janssen Vaccines meedraait.  Voor het eerste project wordt er een afdeling gekozen op basis van je ervaring. Het tweede project mag je helemaal zelf invullen. Daarnaast is er ook tijd voor een zogenoemd ‘side-project’ waaraan je ±10% van je tijd mag besteden. Dit is bedoeld om een kijkje te nemen binnen een niet-wetenschappelijke afdeling. Denk bijvoorbeeld aan Human Resources oid. Ook worden er door Formorrow verscheidene trainingen georganiseerd. Sommige verplicht, andere optioneel. Daarnaast is er iedere maand een individueel gesprek met een carrièrecoach om je persoonlijke ontwikkeling – en andere zaken – te bespreken. Kortom een leuke uitdaging voor na je PhD!

 

Hoe kom ik hier terecht?

Na mijn PhD wilde ik niet vervallen in een  dagelijkse sleur of de gestructureerde onderzoekslijnen van een bedrijf. Toen ik dit Fellowship tegenkwam – geen idee meer waar eigenlijk, waarschijnlijk gewoon een vacature website – leek het mij direct een interessant project. Een uitdaging waarin ik mijn creativiteit en onderzoekend vermogen kwijt kon.  Door de vele verschillende afdelingen waarin je komt te werken en de trainingen omtrent persoonlijke ontwikkeling. Blijven leren is voor mij erg belangrijk. Ook het bedrijf leek mij erg interessant. Eindelijk eens zicht hebben op de uitwerking van je project op de samenleving – een stapje dichterbij de maatschappij.

Het programma begint met een uitgebreide selectieprocedure bij Formorrow waaronder het assessment. Ik zag dit enkel als een leermoment omdat er verder niks te verliezen is, je bent jezelf en dat zou goed genoeg moeten zijn. En anders was dit niet de plek voor mij en kon ik beter opzoek gaan naar iets anders. Vervolgens waren de sollicitatiegesprekken bij Janssen Vaccines met verscheidene personen van diverse afdelingen. Hier werd het al spannender omdat een van hen weleens mijn manager zou kunnen worden. Blijkbaar deed ik het allemaal goed genoeg en ik was dan ook super blij toen ik hoorde dat ik was geselecteerd voor het programma!

 

Aan de slag

Ik kan me mijn eerste dagen binnen Janssen Vaccines nog goed herinneren. De omvang van het bedrijf en de specialistische afdelingen met ieder weer een andere – mij niets zeggende – afkorting. Het voordeel was dat we met zijn vijven zijn gestart en we elkaar konden helpen om een beeld te krijgen van het gehele bedrijf. Ieder van ons zat namelijk op een andere plek binnen het bedrijf. De coaching helpt bij je persoonlijke ontwikkeling en maakt alle situaties op het werk bespreekbaar. Hierdoor veranderde ik van een stille kracht in een zelfverzekerdere persoon die bijdraagt aan alle beslissingen.

 

De trainingen vanuit Formorrow

Van alle trainingen is de intervisie training mij het meeste bijgebleven. Deze begon met een theoretische achtergrond over communicatie gevolgd door de theorie achter intervisie en werd vervolgens afgesloten met twee oefensessies. Vanwege onze interesse in dit onderwerp heeft het geleid tot een extra training gericht op communicatie. Inmiddels zijn we ongeveer een jaar verder en hebben we nog steeds intervisieavonden samen. Tijdens het traject komen er veel kansen voorbij waarvan het belangrijk is dat je die zelf ook aanpakt. Zo ben ik bijvoorbeeld de uitdaging aangegaan om in mijn tweede jaar een project te kiezen welke in de meeste opzichten compleet het tegenovergestelde was van mijn eerste jaar. In alles; qua onderwerp, taken, afdelingen waarmee ik samen moet werken, meer overkoepelend, noem het maar op! Kortom, een plek waar ik anders niet snel terecht zou zijn gekomen op basis van mijn kennis en ervaring.

Uiteindelijk ben ik zeer tevreden over mijn keuze om aan dit fellowship deel te nemen. Ik heb de kans gekregen om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, te kijken op totaal verschillende afdelingen en ik heb er een hechte groep vrienden bij gekregen van het Science & Business Fellowship!

De coaching helpt bij je persoonlijke ontwikkeling en maakt alle situaties op het werk bespreekbaar. Hierdoor veranderde ik van een stille kracht in een zelfverzekerdere persoon.

Naam recruiter
Recruiter